Блог

Коктейльна вишня: витончений акцент вашого напою

Коктейльна вишня – це не просто один з багатьох інгредієнтів для напоїв або десертів (морозива, тортів, пирогів, тістечок, кексів, капкейків, та т. і.); це елемент, що додає крім смакового акценту ще й візуальної привабливості барним та кондитерським виробам. Ця маленька червона ягода, яка засолена або маринована в сиропі з цукром, спиртом, ароматизаторами і барвниками, стала невід’ємною частиною кондитерської та коктейльної культури, надаючи напоям та солодощам елегантності, оригінальності, зводячи їх до розряду мистецьких витворів. Давайте розглянемо, чому коктейльні вишні так популярні, їхню історію та деякі захоплюючі рецепти коктейлів.

Трошки історії

Коктейльна вишня походить від сорту вишні Мараска, який росте в Хорватії, Італії, Словенії і Чорногорії. Вона має темно-червону шкірку, м’якоть і сік, а також ледь вловиму гірчинку у смаку. Ця маленька красуня була відома ще з часів Римської імперії, де її вживали як ліки і додавали до вина. У середні віки вишню Мараска почали використовувати для виготовлення лікеру Мараскіно, який швидко набув популярності у Європі.

У 19 столітті американські бармени почали додавати лікер Мараскіно до своїх коктейлів, а також використовувати вишню Мараска, яку вони замочували в лікері, у якості гарниру. Так з’явилася коктейльна вишня, що стала невід’ємною частиною таких класичних рецептур, як Манхеттен, Олд Фешн, Авіація, інших. Вона також є популярним інгредієнтом для багатьох десертів, особливо для Чорного лісу – шоколадного торта з вершками і вишнею.

Різновиди коктейльної вишні

Зараз існує багато видів коктейльної вишні, які відрізняються за способом приготування, складом сиропу, смаком і кольором. Ось деякі з них:

  • Мараскинова вишня – це вишня, яка засолена в розчині негашеного вапна, а потім маринована в сиропі з цукром, лимонною кислотою, ароматизаторами і барвниками. Ця вишня має яскраво-червоний колір, солодкий смак і м’яку текстуру. Вона найбільш поширена в США і Канаді, де її використовують для прикрашання морозива, тортів, пирогів і коктейлів.
  • Спиртова вишня – цей вид ягід, що засолені, а потім мариновані в цукровому сиропі і спирті. Така вишня має темно-червоний колір, солодкуватий смак з легкою гірчинкою, а також щільну текстуру. Вона дуже популярна в Європі.
  • Амарена вишня – це вишня, яка маринована в цукровому сиропі і амаретто – мигдальному лікері. Вона має щільну текстуру, темно-фіолетовий колір, солодкий смак з горіховим відтінком. Вона традиційна для Італії, де її використовують бармени та кондитери для прикрашання своїх виробів.
  • Бурбонська вишня – маринована в цукровому сиропі і бурбоні – американському «кукурудзяному» віскі. Ягідка в результаті отримує темно-червоний колір, солодкий смак з димним присмаком. Вона характерна для США, де її використовують для прикрашання десертів, коктейлів і віскі.

Рецепти коктейлів з коктейльною вишенькою

Хоча коктейльні вишні часто відіграють роль естетичного елементу, прикрашаючи алкогольні і безалкогольні мікси, десерти, їх також використовують як важливий смаковий інгредієнт. Консерваційний процес надає ягодам особливої солодкості та кольору, тобто, характеристики, що доповнюють різні аромати, смаки та зовнішній вигляд напоїв, солодощів.

Розгляньмо кілька прикладів рецептів, де в якості красивої та смачної «родзинки» виступає коктейльна вишенька і які в приготуванні стануть справжньою дивиною на яскравій святковій вечірці:

  • Манхеттен – це коктейль, який складається з бурбону, червоного солодкого вермуту, кількох крапель венесуельського концентрованого Ангостура і коктейльної вишні. Він був винайдений наприкінці ХІХ століття в США. Для приготування потрібно змішати в шейкері 60 мл бурбону, 30 мл вермуту, 2-3 краплі Ангостура, крижані кубики. Потім процідити рідину в келих для коктейлів і прикрасити коктейльною темною вишнею Амарена CherryTwig на шпажці. Смак цього напою – солодкий, винно-медовий. Але в акорді відчуваються трав’яні ноти, а в післясмаку – легка гірчинка.
  • Олд Фешн (Old Fashioned) або Старомодний, бо вважається найстарішим серед собі подібних – це коктейль, де також зустрічаються бурбон, скотч та віскі або бітер Ангостура. Для приготування потрібно розтовкти в стакані для коктейлів цукор з бітером, додати 60 мл бурбону і кубики льоду, перемішати, перелити в бокал рокс та прикрасити апельсиновою цедрою і коктейльною вишнею CherryTwig червоною з черенком на шпажці. Смак цього міксу дуже м’який, він підкреслюється ледь вловимою кислинкою, якої набуває напій за рахунок цитрусової цедри.
  • Останнє слово – це коктейль, який складається з джину, лікеру Мараскіно, зеленого шартезу, лаймового соку і, відповідно, коктейльної вишні CherryTwig жовтої або зеленої з черенком. Для приготування потрібно змішати в шейкері 20 мл джину, 20 мл лікеру Мараскіно, 20 мл шартезу, 15 мл лаймового соку і кубики льоду, процідити в коктейльний келих й прикрасити коктейльною вишнею сонячного або трав’яного кольору. Цей мікс обов’язково оцінять любителі міцних кісло-гіркуватих смаків.
  • Авіація – класичний коктейль, де змішуються джин, лікер Мараскіно, фіалковий лікер, лимонний сік. Для приготування потрібно змішати в шейкері 50 мл джину, 20 мл лікеру Мараскіно, 5 мл лікеру фіалкового, 15 мл лимонного соку і кубики льоду, процідити в келих для коктейлів і прикрасити коктейльною вишнею. Для класичної рецептури ідеально підійде вишенька також класичного, тобто червоного кольору. А для тих, хто віддає перевагу екзотиці, підійдуть ягідки інших кольорів.

А щодо сиропів?

Так, сиропи і коктейльна вишня добре поєднуються друг із другом, і це зазвичай збагачує букети як ароматні, так і смакові. Вишні мають свій власний солодкий смак, але в поєднанні з сиропами значно розширюють аромо-смакову палітру та надають напоям додатковий характер. Ось кілька ідей, як можна комбінувати сиропи з коктейльною вишнею:

  • Вишневий мохіто з м’ятним сиропом: суміш коктейльної вишні та м’ятного сиропу Brandbar Green Mint додасть свіжості та аромату цьому класичному коктейлю. Додайте також свіжий сік лайма, ром і соду.
  • Ванільно-вишневий коктейль: додайте сироп Ваніль Мадагаскарська (Madagascar Vanilla) до коктейлю з коктейльною вишнею, щоб створити солодкий та ароматний напій. Можна використовувати також темний ром або бурбон для поглиблення смаку.
  • Лавандовий лимонад з вишнею: лавандовий сироп Brandbar Lavender в поєднанні з коктейльною вишенькою надасть лимонаду квіткового аромату та витонченості смаку. Додайте льоду, свіжий лимонний сік та тонік для підсилення освіжаючого ефекту.
  • Апельсиновий коктейль з мараскино: додайте апельсиновий сироп Brandbar Orange до коктейлю з коктейльною вишнею для створення більш складного та глибокого смаку. Подавайте цей напій в стильному скляному посуді для феєричності моменту.
  • Вишнево-кавовий коктейль із карамельним сиропом: додайте карамельний сироп Brandbar Caramel до свого улюбленого кавового коктейлю, а потім прикрасьте його коктейльною вишнею. Ця комбінація солодкості та літнього аромату принесе задоволення любителям кави.

Експериментуйте з різними сиропами та коктейльною вишнею, щоб знайти ту комбінацію, яка вам найбільше сподобається. Це може бути чудовий спосіб створити унікальні смачні напої та приємно здивувати своїх гостей.

Залишити відповідь