Блог

Вина Іспанії – музика небес

Іспанське виноробство – це витончена симфонія природи, мистецтва і часу, що плететься з багатовікових традицій, ароматів і смаків. Ця країна сьогодні є однією з найвідоміших у світі саме завдяки виноробству, яке має багату історію і своїм коріння уходить в далекі часи римських легіонерів.

Розкинувшись від сонячних схилів Ла-Ріохи до прохолодних долин Каталонії, іспанські виноградники розцвітають під палючим сонцем, що наповнює ягоди насиченим смаком і неповторним ароматом. Виноробство тут – це не просто ремесло. Воно є справжнім мистецтвом, витвори якого сповнені любов’ю та пристрастю митців-виноробів.

Особливості атмосфери

Ви лише уявіть собі вечірню прогулянку серед безкраїх виноградників в іспанських провінціях. Тут стиглі грона винограду блищать в променях сонця, яке м’яко ховається за обрій. Відчувається легкий аромат землі та виноградного листя, що потім перетворюються на п’янкий напій. Іспанські винороби з любов’ю доглядають свої виноградники, плекаючи кожну лозу, наче власну дитину. Вони щиро вірять, що саме природа диктує свої правила при створенні вина з неповторною душею.

У прохолодних винних підвалах, де тихо спочивають дубові бочки, відбувається магія. Вино повільно дозріває, набираючи силу і характер. Кожен сорт винограду, кожна партія вина має свою особливу історію, свій унікальний шлях. Білі вина зачаровують свіжістю, легкістю, червоні – багатством смакового акорду, витонченістю, а ігристі вина дарують радість і святковий настрій.

Іспанське вино – це музика, яка має безліч відтінків, гармоній, звучань. Іспанське виноробство – це вічна ода життю, природі, людському таланту. Це мистецтво, що не старіє, але з роками збагачується й витончується.

Іспанські коктейлі з вином

О, ці напої – справжня феєрія смаків, кольорів і настроїв, що розкривають й розкривають всьому світові душу сонячної країни. Вони, ніби іспанська музика й танці, сповнені енергією, нестримною пристрастю, закликають до насолоди життям у всіх його різнобарвних проявах.

Давайте увімкнем уяву і перенесемося подумки в ці чарівні краї. Вечір. Тераса старовинного іспанського особняка. Теплий легіт грає вуалями фіранок. В повітрі витанцьовують аромати квітучих апельсинових дерев і жасмину. Стіл прикрашений свічками, поміж яких розставлені витончені келихи, наповнені різноманітними винними коктейлями. Світло грає в них, немов дорогоцінними камінчиками, відшліфованими свіжим повітрям і швидкоплинним часом.

Сангрія (Sangria – «кров», якщо перекладати з іспанської), королева національних коктейлів, що вабить своїм рубіновим сяйвом. Для приготування використовують червоне вино, настояне на сонячних фруктах, яке уособлює щедрість і багатство іспанської землі. Кожен ковток наче вибух смакових ноток: стиглі персики, соковиті апельсини, терпкі яблука й освіжаючий лимон – всі вони переплітаються у танці на вустах, даруючи відчуття літа і безтурботності.

Рецепт:

  • 750 мл Вино червоне “Portento Syrah 2021”;
  • По одному плоду: апельсин, лимон, персик, яблуко нарізані тонкими часточками;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 паличка кориці;
  • 400 мл газованої води або лимонаду (за бажанням);
  • Крига.

В скляний графин скласти нарізані фрукти, додати цукор і залити вином з водою (лимонадом), додати натерту на тертці корицю. Поставити в холодильник для настоювання протягом 8 – 12 годин. Для подачі на стіл суміш процідити та додати крижані кубики.

Тінто де Верано – ще один іспанський літній винний коктейль із Андалусії, що освіжає під час літньої спеки.  Як і все геніальне, дуже простий в приготуванні, цей коктейль наче легкий морський бриз у спекотний день. Він освіжає та заряджає енергією, мов ранкове море. Саме Тінто де Верано ідеальний варіант для того, щоб розпочати вечірку з друзями на морському узбережжі. Напій відрізняється універсальністю, бо він чудово справляється з роллю як аперетива, так і діжестива, а також підходить як освіжаючий коктейль в денну спеку.

Рецепт:

  • 500 мл Вино червоне “Portento Petit Verdot 2021”;
  • 500 мл газованої лимонної содової (наприклад, Sprite або Fanta Lemon)
  • Крижані крихти;
  • Лимон для прикраси пару–трійку часточек.

Щоб збільшити градус кінцевого напою можна додати в кінці 60 мл вермуту, але то за власним бажанням. А спочатку треба заповнити кригою половину скляного глечика, залити її вином і лимонною газировкою. При подачі прикрасити бокали лимонними часточками.

Тінто де Верано вперше з’явився в Іспанії на початку ХХ століття. Вважається, що його винайшов фермер із Андалусії, який змішав червоне вино з газованою водою, щоб зробити напій легшим та освіжаючим. Сьогодні Тінто де Верано – один із найпопулярніших коктейлів в Іспанії. Його можна знайти в кожному барі та ресторані, він часто подається з тапасами та іншими суто іспанськими закусками.

Калімочо він же Калімотхо (Calimocho/ Kalimotxo) – напій, що прийшов з країни Басків, також вражає своєю простотою і геніальністю. Поєднання червоного вина з колою об’єднує дві культури в одному келиху, створюючи несподівано і дивовижно гармонійний смак. Уявіть собі вечір на баскській площі, де молодь збирається разом, обговорюючи життя і плани, сміючись і співаючи під зоряним небом. Kalimotxo – це символ свободи і дружби, напій, який об’єднує і робить кожен момент особливим.

Згідно одній з версій про походження Калімочо коктейль вигаданий був на одному з музичних фестивалів в містечку неподалік від Більбао у 1972 році. Організатори заходу дізналися, що замовлене ними вино далеко не найкращої якості. І щоб замаскувати неприємно кислий присмак вони придумали додавати в кожний бокал колу і кригу. І таке поєднання було сприйняте молоддю як геніальний барменський винахід.

Рецепт:

  • 500 мл Вино червоне “Portento Tempranillo 2021”;
  • 500 мл коли;
  • Крижані кубики;
  • Лайм або часточки лимона для прикраси.

Приготування просте, буквально в три кроки. Перший – заповнюємо келих льодом. Другий – заливаємо його вином і колою. Прикрашаємо цитрусовими часточками. Все. Коктейль готовий до вживання. Будь ласка, насолоджуйтесь.

І ще трохи про вино

Користь натурального виноградного вина вже багато разів доведена. Червоне вино підвищує тонус організму, позитивно впливає на роботу ШКТ, прискорює обмінні процеси, а також виведення шлаків, допомагає очистити кров, знижуючи рівень холестерину та вирівнюючи рівень цукру.

Іспанські вина Portento, які завжди можна замовити в нашому онлайн-магазині Brandbar – цілком природні напої. А сучасні технології приготування вина дозволяють зберегти всі корисні властивості натуральної сировини і кінцевого продукту.

Залишити відповідь