Блог

Віскі – як і з чим пити

Віскі, скотч, бурбон – це все назви одного і того ж напою. А ще, його називають «свята вода» або «жива вода». Таке словосполучення пояснюється з погляду лінгвістики. Знайомий нині всім англійський варіант whisky походить від гельського uisge beatha. У свою чергу гели або «шотландські горці» запозичили його з латинського. Воно звучить як «aqua vitae», що в перекладі означає «вода життя».

Основними компонентами у виробництві міцного алкогольного напою є зернові. Використовуються, як правило, ячмінь, пшениця, жито, кукурудза. В результаті проходження множинних процесів, зокрема складання, бродіння, перегонки, а потім витримки в спеціальних бочках, добірна сировина перетворюється на шанований багатьма продукт.

Батьки засновники

Кожен, «поважаючий себе напій», має свій родовід. Віскі не є винятком. Навіть навпаки. За право називатися його родоначальниками виступають два народи – ірландці і шотландці. Досі історики перевертають старі архіви у пошуках стародавніх доказів у питанні: «Хто ж перший?»

В Ірландії знайдено документовані згадки про створення дивовижного еліксиру, що має унікальні цілющі властивості, в літописах, датованих 1405 р. Виробляли його в ті далекі часи в монастирях. Легенди та додання ірландців відправляють нас взагалі у XI століття і пов’язують походження віскі зі святим Патріком, який вважається покровителем їхнього народу.

Шотландці «тягнуть ковдру на себе» і як докази представляють запис у казначейському реєстрі від 1 червня 1494 р. У ньому вказується про видачу солоду виготовлення «води життя» деякому братові Дж. Кору.

Обрати ту чи іншу версію – право кожного. У будь-якому разі, сучасні виробники обох країн постачають на ринок чудові напої, які здобули визнання у всьому світі. Їх можна назвати «законодавцями моди» цієї лінійки алкогольних виробів.

Традиції Шотландії

За більш ніж 500 років свого існування, віскі встигли набути не лише популярності. Стосовно цього елітного алкоголю виникли певні традиції. Особливо у питаннях, як і з чим його пити. Шотландські канони є, мабуть, одними з найдавніших. Тут вважають за краще вживати напій, який є практично національним надбанням, насолоджуючись не лише ним, а й самим процесом.

Подавати віскі слід обов’язково охолодженим до 18-20 градусів. Вища температура сприяє прояву смаку спирту. А низька – не дає розкритися властивому йому чудовому букету ароматів.

Розливати прийнято у заздалегідь приготовлені ємності. Ними можуть бути склянки, що мають товсте дно, тобто, хайбол, тумблери, рокси або спеціальні олов’яні кружечки – квейчі. Підійдуть і тюльпаноподібні келихи. Вважається, що вони теж чудово передають весь колорит запахів та смаків цього неймовірного зілля.

Як і з чим

Існує також певний ритуал пиття, який називається «правилом п’яти «S». За основу взято слова, що починаються в англійській з цієї літери. У російському варіанті – це правило п’яти «П». І так, перше, що треба зробити після того, як ємності наповнені (обов’язково, лише на третину) – помилуватися кольором.

Наступний етап – понюхати віскі, відчути його запах, повільно обертаючи бурштинову рідину у келиху. Далі – «посмакувати», трохи пригубивши і, як би, «пожувавши» в роті. Четверта сходинка – треба проковтнути та відчути смак. Для цього маленькими ковтками випивають половину або більшу частину напою.

П’ятий, заключний акорд – додати або «плеснути», у кількість, що залишилася, чистої джерельної води. Це дозволяє ще більше розкрити всі незвичайні якості «рідкого золота», як іноді називають цей вишуканий алкоголь.

Віскі не прийнято закушувати. Але деякі експерти вважають, що правильно підібрана їжа не стане на заваді у приємному застіллі. Допускається кілька варіантів м’ясних страв. Підійде смажена яловичина чи язик, баранина, фуа-гра. Непогано поєднуються морепродукти, копчена риба, лосось. Ще – гіркий шоколад та диня.

Колекція «Brandbar»

Елітні сорти, які представляє наша компанія, заслуговують на особливу увагу. Кращі напої світових брендів не потребують реклами. Їхні назви говорять самі за себе. Класикою купажованих віскі є всесвітньо відомий Ballantine’s. Представлені також не менш популярні Chivas Regal, Dewar’s, багато інших.

Є тут і відомий у світі бурбон – Jim Beam, а також знаменита марка Wild Turkey. Щоб познайомитися з усім різноманіттям, достатньо переглянути віртуальну вітрину та, обравши напій з особистих смакових уподобань, насолодитися ним у хорошій компанії.

Залишити відповідь