Настала пора тепленьких пледів, затишних вечорів, ароматних напоїв. Так, це осінь – красива, барвиста, часом харизматична, а головне безмежно «плодовита». Бо саме під час перших осінніх, лагідно-теплих днів відбувається заготовлення й заповнення комірчин усілякими смаколиками, які взимку перетворяться на справжнісінький гастрономічний скарб. І коли вітер зриває жовто-червоне листя з гілок, варто поринути в магічний світ осінніх коктейлів, що легко готуються в умовах власної кухні.
Звісно, що головна особливість таких коктейлів – це певний вміст природніх дарів в їхніх рецептурах.
Яблучний сидр – зігрійте любов’ю друзів і рідних!
То ж почнемо з яблучного сидру із корицею. Це ідеальний напій для прохолодних вечорів. Підігріте яблучне вино з нотками кориці й гвоздики наповнює дім приємним ароматом, створюючи лагідну атмосферу затишку. Достатньо зробити невеличкий ковток, щоб відчути, як осінь «розливається» і заповнює собою кожну клітинку організма.
- 1 л яблучного соку (фреш);
- 1 паличка кориці (або 1 ч. л. меленої кориці);
- 2-3 гвоздички;
- 1 зірочка бадьяну (за власним бажанням);
- 1 апельсин, нарізаний тонкими кружальцями;
- 2 столові ложки меду або коричневого цукру (за особистим смаком);
- 1-3 маленьких шматочків імбиру (не обов’язково, але це додасть напою певної гостринки);
- 120 мл рому Barbadoza dark або бренді ARARAT;
- Лимон або яблуко, нарізані тонкими шматочками для прикраси бокалів.
Вилийте яблучний сік у каструлю й поставте його на середній вогонь. Додайте паличку кориці, гвоздику, бадьян та кружальця апельсина. Для більшої пікантності, покладіть в суміш кілька шматочків імбиру, мед (цукор). Доведіть все це до кипіння і одразу максимально зменшуйте вогонь. Дайте проваритися сидру не більше 20 хв. Перед самою подачею додайте алкоголь, прикрасьте келихи фруктовими часточками.
Яблучний сидр можна подавати в підігрітому вигляді. Він чудово пасує для осінньої вечірки на терасі або в приміщенні. Цей напій обов’язково об’єднає всіх гостей навколо себе завдяки своїй простоті й неперевершеному аромату.
Гарбузовий пунш – солодко і весело!
Гарбузовий пунш — осіння класика! Бо що то за осінь без гарбузів? Цей напій для тих, хто любить гарбузове латте, але нестерпно бажає нових відчуттів. Пюре з гарбуза (500 г), свіжий імбир (дрібка), кориця (1 паличка), мускатний горіх (третина ч. л.) і трохи лікеру Brandbar Spicy vanilla (150 мл) створять коктейль, що відразу занурює в святковий настрій. Його смак теплий, кремовий і водночас пікантний — ніби дотик самої королеви Осені занурений в горнятко.
Гарбузовий пунш також ідеальний варіант для дружньої веселої вечірки. Він має насичений, навіть трохи екзотичний смак, який гарантовано сподобається гостям. А ще цей коктейль можна подати у великій посудині, щоб кожен міг налити собі порцію самостійно. І це додасть такого собі інтерактиву та легкості вашій вечірці.
Один нюанс: лікер додавайте вже після того, як пунш трохи охолоне, щоб аромат і смак алкоголю не випарувалися при високій температурі.
Ягідка журавлини – осінь смакує саме так!
Журавлино-імбирний джин-тонік — коктейль для тих, хто любить м’яке тепло й водночас осінню свіжість. Яскрава кислинка журавлини гармонійно доповнює пікантну імбирну пряність, а джин надає напою елегантності та витонченості. Цей коктейль зігріє і водночас освіжить після прогулянки, коли на вулиці різко підвищується рівень вологості.
- 50 мл джину Brandbar Trafalgar (Трафальгар);
- 100 мл журавлинного соку (натурального, без цукру);
- 150 мл тоніку;
- 10-15 г свіжого імбиру (приблизно 2-3 тонкі скибочки);
- Крига;
- Кілька свіжих або заморожених ягід журавлини, часточка лайму або лимону для декору.
Спочатку необхідно підготувати імбир. Для цього натираємо корінь на терці або ріжемо тоненько й розчавлюємо дерев’яним товкачиком. Наступний крок – змішуємо в келиху кригу, джин, сік журавлини. Зверху додаємо тонік. Перемішувати треба дуже акуратно, щоб зберегти бульбашки газу. Прикрашаємо та подаємо гостям! Насолода не змусить себе довго чекати.
Це коктейль для тих, хто любить, щоб смак був багатошаровим — від свіжого й кислуватого до пряного, з ледь відчутною гіркотою.
А як же романтика?
Для закоханих чи просто романтичних натур в «осінньому барі» також знайдуться рецепти, що задовільнять найвибагливіші бажання на всі 100%, а може і більше.
Ось, наприклад, коктейль з медом і бурштиновим ромом нагадує теплі сонячні промені, які пробиваються крізь осінні хмари. Медовий сироп, трохи ромового тепла, лимонний сік і щіпка імбиру — усе це разом створює неймовірну гармонію, яка так потрібна саме для романтичного побачення.
Цей напій має солодкий, але не надто важкий смак, що надає вечору елегантності й ніжності. Він як теплі обійми, особливо, якщо на тлі будуть миготіти ароматні свічки та грати спокійна музика.
- 50 мл «бурштинового» рому EL Galipote темний;
- 20 мл медового сиропу (зробленого з рівних частин меду і води);
- 15 мл лимонного соку фреш;
- Щіпка свіжого натертого або сушеного імбиру;
- Крижані кубики;
- Лимонна скибочка для декору.
У шейкері потрібно спочатку змішати кригу, ром, медовий сироп, лимонний сік та імбир. Ретельно все збовтати протягом 10–15 секунд. Дали проціджуємо коктейль в келих та прикрашаємо лимонною часточкою. Цей напій можна подавати і в теплому вигляді, якщо є бажання отримати зігріваючий ефект.
Цей коктейль нагадує про затишок і тепло, якого потребують всі в період забарвлення природи відомою мисткинею Осінню. Медовий сироп надає напою натуральної солодкості, яка не перевантажує, а створює м’який і ніжний смак, ніби обійми. «Бурштиновий» ром із його карамельними та дубовими нотками додає коктейлю глибини й тепла, нагадуючи про сонячні промені. Імбир наповнює коктейль легкою пряністю, зігріваючи й освіжаючи одночасно, а лимонний сік створює баланс між солодкістю та кислинкою. Це ідеальний напій для прохолодного осіннього вечора — з кожним ковтком якого можна відчути затишок і лагідне сонячне тепло.
Осінні коктейлі — це більше, ніж просто напої. Вони мають здатність зігрівати, дарувати відчуття затишку, коли за вікном вже зривається прохолодний вітер і накрапує дрібний дощик. Кожен ковток такого коктейля — це маленька осіння казка, яку можна створити власноруч й порадувати своїх друзів чи близьких.