Сучасна людина має необмежений доступ до алкогольних виробів. Тому знати, що є що – то означає забезпечити максимальну безпеку як собі, так і своєму оточенню. А для когось, ерудиція в цьому питанні зможе виявитися ключиком, що відкриває двері до розуміння такого важливого поняття, як культура пиття.
Шлях бренді
Щоб побачити різницю між бренді та коньяком, потрібно зібрати зовсім небагато інформації. Насамперед, слід визначитися із самими найменуваннями. Так що ж має на увазі під собою поняття «бренді»?
Виявляється, це загальний термін, що позначає продукти дистиляції вина, виготовленого з винограду, його вичавки або ягідної/фруктової браги. Міцність таких алкогольних виробів коливається, як правило, від 40 до 60 градусів.
Простежуючи історію популярного в багатьох народів напою, дослідники з’ясували, що він з’явився досить давно. Згадки про технологію, яка передбачає перегонку вина, датуються ще XII століттям. Слово «brandewijn» з’явилося трохи пізніше – у XVI столітті. Саме цей товар – палене, тобто вигнане вино, пропонували споживачам у ті далекі часи нідерландські купці. Поступово саме слово трансформувалось і зараз звучить уже як brande.
Сировина
Розрізняють численні напої, іменовані «бренді», за кількома критеріями. Один з головних – сировина, що використовується для його виробництва. Це може бути виноградне вино, вичавки, інші ягоди та фрукти. Класичними представниками виробів, приготовлених на основі виноградного вина, є французькі арманьяк та коньяк, турецька (фабрична) раки, болгарська мастика, вірменський арбун та інші.
Цілий ряд напоїв готується з використанням вичавки, що залишаються після вилучення з різних сортів винограду соку. До них відносяться французький марк, грузинська чача, італійська граппа, багато інших напоїв.
Серед фруктово-ягідних найбільшою популярністю користуються яблучний кальвадос, грушевий вільямс. Існує також боровичка, сировиною для якої служать ягоди ялівцю, вишневий кіршвасер, малиновий фрамбуаз.
Можна довго перераховувати найменування бренді, що виробляються з чудових дарів природи. Використовуються в рецептурах практично всі відомі людям плоди та ягоди. Їх назва обов’язково вказується у продукті, що випускається.
Витримка
Ще один із найважливіших критеріїв – витримка у дубових бочках. За цим принципом поділяють чарівні зілля на витримані та, відповідно, невитримані. Перші – мають певний «вік». Їх обов’язково поміщають на деякий час у спеціальні бочки. Завдяки цьому вони набувають чудового букету смаків, аромату, незвичайної палітри відтінків бурштиново-коричневого кольору.
Невитримані бренді розливають по пляшках відразу після проходження процесу перегонки. Є й інші особливості, які враховуються щодо того чи іншого виду бренді. Головне – вибирати якісні напої. Зробити це допоможе наша компанія. Адже продукція «Brandbar» відрізняється високою якістю та відмінним асортиментом.
Напій «у законі»
З поняттям «бренді» ми спробували трохи розібратися і тепер підійшли до головного питання, чому ж не варто плутати бренді та коньяк? Адже коньяк теж роблять із виноградного вина, використовуючи метод дистиляції.
І тут з’являються декілька «але». По-перше – для виробництва елітного напою беруть лише певні сорти винограду. Нині ним є «Уні блан» (Ugni Blanc). По-друге – на законодавчому рівні встановлено, що найменування «коньяк» можуть мати лише певні вироби. Їх виготовляють біля Франції, в департаменті Шаранте, поблизу міста з однойменною назвою – Коньяк.
Суворої інструкції необхідно слідувати і технології виробництва. Усі пункти слід виконувати точно за правилами, прописаними у відповідній документації. Неухильних принципів також дотримуються щодо витримки. Її мінімальний термін – не менше двох років. Причому напій повинен «визрівати» у бочках, виготовлених з дуба, що зростав у лісах Тронсе та Лімузена.
Найважливішим елементом є купажування. Для збереження унікальності та стилю певної марки змішуються сотні спиртів. Існують і інші відмінності між бренді та коньяком. Щоб їх дізнатися, напевно, можна провести дегустацію, скориставшись великим асортиментом вишуканої продукції, яку пропонує наша компанія «Brandbar».